Drie tips voor persoonlijke ontwikkelingen in de zomer

Geschreven door: Josée van Hage

25- 07 - 2023

Een zomer vol persoonlijke ontwikkelingen, groei, reflectie en herstel

De vakantieperiode is merkbaar begonnen. Op het moment van schrijven ben ik nog volop aan het werk, maar het voelt al veel rustiger. De zomerperiode is aangebroken, de scholen gaan dicht en de mensen gaan op vakantie. Juli en augustus betekenen voor mij volop individuele coachgesprekken (want die plannen we om de vakanties heen), maar nagenoeg geen teambijeenkomsten, trainings- en opleidingsdagen. De ultieme tijd om extra ruimte te nemen voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkelingen, rust en ontspanning

Rust en ontspanning

In de zomer zoeken we rust en ontspanning. Even stilstaan en bijkomen van een drukke tijd, genieten van de zon en de lange dagen. In het werk is het vaak rustiger, met minder afspraken en vergaderingen. De druk is van de ketel en er is ruimte om te werken aan de dingen die zijn blijven liggen. De zomer is dan ook de ultieme periode om aandacht te geven aan je persoonlijke ontwikkeling. Hier zijn drie tips om optimaal gebruik te maken van deze tijd:

  1. Reflecteer: neem de tijd om terug te kijken naar je ervaringen en prestaties van de afgelopen tijd. Denk na over wat goed ging en wat beter kon. Identificeer de doelen die je hebt bereikt en wat er nog moet gebeuren. Overweeg welke veranderingen je zou willen maken en hoe je die kunt realiseren. Reflectie stelt je in staat om te leren van je ervaringen, je perspectief te verhelderen en een plan voor de toekomst te maken. Schrijf je gedachten vooral op in een reflectieboekje.
  2. Leer van anderen: tijdens de zomer heb je gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen op te doen. Maak gebruik van deze gelegenheid om succesvolle mensen, leiders of mentoren te ontmoeten, vooral in de informele vakantieomgeving. Iedere ontmoeting kan een bron van leren zijn, waarbij je kunt profiteren van de verhalen, inzichten en ervaringen van anderen. Wees nieuwsgierig en open-minded, want je kunt iets waardevols halen uit elke ontmoeting.
  3. Investeer in jezelf: persoonlijke ontwikkeling begint bij investeren in jezelf. Nadat je hebt gereflecteerd, kun je bepalen in welke richting je je verder wilt ontwikkelen. Overweeg het doen van een persoonlijkheidstest of de online ODC-meting (Odin Development Compass*) om je ontwikkelingsrichting nog concreter maken. Lees boeken over leiderschap en persoonlijke groei, volg online cursussen of bekijk webinars die je hebt gemist. De zomer biedt je de gelegenheid om nieuwe inzichten, kennis en vaardigheden op te doen en jezelf te verrijken.
Persoonlijke ontwikkelingen en herstel

Herstel

Natuurlijk is herstel ook van cruciaal belang tijdens de zomerperiode. Gun jezelf voldoende tijd om te ontspannen, vakantie te nemen en op te laden. Door rust te nemen, vernieuw je je energie en kom je fris terug in je werk.
Voor mijzelf betekent dit een paar weken zonder verplichtingen, ik neem de vrijheid te doen waar ik zin in heb. Ik lees de boeken die me interesseren (met dank voor de vele leestips die ik ontving na mijn vraag hierover!).

Ik gebruik een mooi reflectieboekje om mijn gedachten op te schrijven en ik geniet van mijn vrije tijd. Na deze periode van herstel en ontspanning ga ik met vernieuwde energie en focus weer aan de slag. Ik kijk ernaar uit je weer te spreken!

Ik wens je een zomer vol groei, reflectie, persoonlijke ontwikkelingen en herstel.

Josée van Hage
Augustus 2023

(*) Het Odin Development Compass is een online meting die de onbewuste drijfveren meet en in beeld brengt wat jouw natuurlijke krachten (competenties) zijn, je ontwikkelpotentieel en ook juist de kwetsbare krachten en daarmee de belemmeringen of blokkades. Dit laatste is bijzonder relevant in relatie tot de keuzes die je maakt in jouw professionele en persoonlijke ontwikkelingen. Voor meer informatie over de ODC-meting: https://sermone.nl/over-sermone-bv/

Ps: Natuurlijk is het ook na de vakantie belangrijk om voldoende rust te nemen en tijd voor reflectie in te bouwen.

Ps 2:

Ontdek de kracht van een coachende aanpak:

Leer coachend leidinggeven – gratis online workshop

Je houdt je er waarschijnlijk iedere dag opnieuw mee bezig, bewust of onbewust: coaching. Ga maar na hoeveel tijd je wekelijks besteedt aan het ondersteunen en motiveren van je team. Wil je graag leren hoe je dit effectief aanpakt?

Vanuit mijn rol als ISBW-docent en coaching expert geef ik op 29 augustus 2023 van 19.30 tot 21.00 uur een gratis online inspiratieworkshop over coachend leidinggeven.

Klik op deze link en zorg dat je erbij bent!

Waarom je deze workshop niet mag missen:

  1. Je krijgt de kans om gratis te leren over coachend leidinggeven;
  2. Je ontdekt waarom je als manager niet meer om een coachende aanpak heen kunt;
  3. Je komt erachter of jij al genoeg doet om jouw team naar betere prestaties te coachen;
  4. Na afloop heb je de eerst tools in handen om je team effectief naar meer succes te coachen!


De online inspiratieworkshop coachend leidinggeven vindt plaats op 29 augustus 2023 van 19.30 tot 21.00 via Microsoft Teams. Gebruik deze waardevolle kans om je managementvaardigheden verder te ontwikkelen en over effectief coachend leiderschap te leren!

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Nee, zeggen is voor veel mensen buitengewoon moeilijk. Of het nu een eenvoudige vraag is om een collega te helpen, een verzoek om over te werken of een vraag beantwoorden die buiten je verantwoordelijkheid ligt: nee te zeggen is lastig. De waarheid is dat nee zeggen wel belangrijk is voor ons eigen welzijn en gemoedsrust. Als we het niet doen passen we ons teveel aan aan wat voor de ander belangrijk is. Voorbij gaan aan onze eigen behoeften kost veel te veel energie. Met een goed gevoel nee kunnen zeggen vraagt om begrenzing. Wat maakt toch dat nee zeggen vaak zo moeilijk is?

read more
Sturen op werkgeluk

Sturen op werkgeluk

Over een duurzame, mensgerichte route naar resultaat Werk kunnen doen waar je goed in bent en dat je leuk vindt. Waarin je uitdaging, variatie en autonomie vindt. Waarin je kunt leren en groeien. In een omgeving waarin wederzijds vertrouwen is tussen collega’s, met...

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content