Sermone - Hoe begeleid je een team naar succes

Hoe begeleid je een team naar succes?

Geschreven door: Josée van Hage

11- 06 - 2024

Over leiderschap en vertrouwen

Het valt niet mee om een team te managen. De leidinggevenden die ik ontmoet in coaching- en trainingsbijeenkomsten, hebben nagenoeg allemaal te maken met hoge verwachtingen, veel veranderingen en voortdurend tijdgebrek. Ze willen graag goede managers zijn voor hun teamleden, een fijne werksfeer creëren en de gewenste resultaten behalen. Dat lijkt niet altijd samen te gaan. Wat is de basis van goed teammanagement?

Hoge druk

Vaak loopt de samenwerking in het team niet goed, ontstaat eilandjescultuur, wordt gemopperd over het gebrek aan communicatie en is de sfeer niet zo aangenaam als je zou willen. De druk is hoog, het is lastig om nieuwe collega’s te vinden, de processen zijn niet altijd efficiënt ingericht en de beoogde doelen en resultaten staan onder druk. Nogal wat patronen om te doorbreken of om te buigen voor de teammanager!

Sermone - Team succes - Hoge druk

Effectief teammanagement

In de dynamische werkomgeving van nu is het creëren van een goed samenwerkend team essentieel. Een team dat goed functioneert, zorgt voor optimale productie en dienstverlening, genereert innovatieve ideeën voor verbetering en bevordert een positieve werksfeer. Een team begeleiden naar dergelijk succes vraagt aandacht voor nogal wat factoren. Het fundament onder goed teamleiderschap is echter: vertrouwen.

Cultuur van vertrouwen

Vertrouwen is de basis is voor effectieve samenwerking en communicatie in een team. Voor een goede teammanager is het geven van vertrouwen essentieel om vertrouwen te ontvangen. Zonder wederzijds vertrouwen is effectief teammanagement een verloren zaak. Vertrouwen kan groeien en afnemen, afhankelijk van houding en prestaties. De vier sleutels om het vertrouwen van je team en je medewerkers te ontsluiten zijn:

 1. “Caring”
  Hoe zorgzaam ben je als leider? Kun je met een open houding en zonder oordeel echt naar
  anderen luisteren en je eigen gedachten opzij zetten? Kun je met oprechte belangstelling vragen stellen, en zo de relatie verdiepen?
 2. “Clarity”
  Hoe duidelijk ben je in je communicatie? Is jouw boodschap ondubbelzinnig? Probeer je de ander te begrijpen en misverstanden in communicatie te vermijden? Als jouw boodschap anders moet worden door veranderende omstandigheden (en dat is vast vaak) hoe duidelijk neem je de anderen dan mee in het nieuwe verhaal?
 3. “Commitment”
  Hoe toegewijd ben je als leider aan de klant, de organisatie, je team, de medewerkers, de dienst of het product? Kun je vanuit jouw loyaliteit de anderen inspireren en daarmee en het gezamenlijke belang dienen?
 4. “Consistency”
  Hoe evenwichtig ben je als leider in waar je voor staat? Hoe stevig sta je achter die boodschap, en achter je mensen, ook als het niet goed is gegaan? Kunnen ze op jou bouwen? Ook als de situatie anders wordt en je de eerder gekozen route moet aanpassen?
Sermone - Team - succes - Vertrouwen

Het managen van een team naar succes vereist naast een basis van vertrouwen, ook inzet, geduld en effectieve strategieën. Door duidelijke doelen en verwachtingen te stellen, een positieve werkcultuur te bevorderen, effectieve communicatie te faciliteren, te investeren in ontwikkeling, samenwerking en door teamvorming te stimuleren, en door open te staan voor feedback en verbetering, kun je een omgeving creëren waarin je team kan gedijen en excelleren. Uiteindelijk leidt dit niet alleen tot succesvolle samenwerking, maar ook tot een gelukkiger en meer betrokken team. En (dus) een gelukkige teammanager!

Josée van Hage
juni 2024

Wil jij succesvol zijn met jouw team?

Dan is het van belang om jezelf en elkaar opnieuw te leren kennen. Jezelf echt leren kennen is essentieel om voorbij “kunstjes en trucjes” te komen en om vanuit authentiek gedrag te leiden en samen te werken. Met vertrouwen als basis.

Sermone - Succesvol zijn met je team

Vier belangrijke kenmerken van een succesvol team:

 • Ze werken met vertrouwen
 • Ze verleggen eigen grenzen
 • Ze verdelen de werkdruk beter
 • Ze werken samen aan groei

Wil jij als manager groeien met je team? Kijk voor meer informatie op https://sermone.nl/succesvol-team/ of maak direct een afspraak voor een oriënterend gesprek via https://joseevanhage.youcanbook.me/

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Gerelateerde artikelen

Geen tijd om te werken

Geen tijd om te werken

De agenda zit vol met besprekingen, in zaaltjes of op kantoor, en vandaag de dag vaak via een beeldscherm. Met een beetje pech kom je uit het overleg met extra werk waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, omdat je vol zit met meetings. Een overvloed aan vergaderingen leidt tot een enorme verspilling van energie, talent, productiviteit en capaciteit. We komen niet meer toe aan het eigen werk, reflectie, echt contact, herstel … wat een armoe.

read more
Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content