Het geheim van succesvol leiderschap

Het geheim van succesvolle leiders

Geschreven door: Josée van Hage

13- 07 - 2023

Over hoe je een effectieve leider wordt en blijft

Sommige succesvolle leiders hebben de buitengewone gave succes te creëren waar ze ook gaan. Ze inspireren hun teams, laten de organisatie floreren en ontdekken nieuwe kansen waar anderen vastlopen. Wat is hun geheim? Waarin onderscheiden deze leiders zich van de rest? In deze blog ga ik in op de eigenschappen en acties die van een leider een succesvolle leider maken.

Succesvolle leiders

Succesvolle leiders onderscheiden zich op de volgende manieren:

1: Ze kennen hun organisatie en sector goed.

Succesvolle leiders snappen hoe de verschillende onderdelen van de organisatie samenhangen en creëren daarmee waarde en resultaten. Ze hebben duidelijk inzicht in de ontwikkelingen binnen hun sector en zien de kansen die daarin liggen voor hun organisatie. Ze hebben een heldere visie en strategie en zijn heel goed in staat deze op een duidelijke manier te communiceren aan alle betrokkenen.

2: Ze zijn niet bang om beslissingen te nemen op basis van intuïtie en data-analyse.

Ze zijn bereid risico’s te nemen en durven buiten de gebaande paden te treden. Ze maken weloverwogen keuzes en experimenteren met nieuwe ideeën. Succesvolle leiders benutten de inzichten van anderen, bespreken deze open en integer, wegen alternatieven af, communiceren heel duidelijk over de genomen besluiten en delegeren met vertrouwen.

3: Ze geven vertrouwen aan de mensen om zich heen.

Succesvolle leiders bouwen diepgaande relaties op met hun leidinggevenden, collega-leidinggevenden en teamleden. Ze zijn experts in luisteren, vragenstellen en doorvragen. Ze zijn realistisch, communiceren transparant en constructief bij het geven van feedback.

4: Ze kennen zichzelf goed èn durven zichzelf te zijn.

Leiders waar we graag voor werken kennen hun eigen waarde en hun beperkingen. Het behalen van het resultaat is voor hen een team-inspanning en niet iets waar de leider zelf mee pronkt. Succesvolle leiders zijn in staat diepe verbindingen met mensen aan te gaan, en zijn niet bang hun emoties en kwetsbaarheden te laten zien. Ze leven zich goed in in de ander, zonder hun eigen verstand opzij te zetten.

5: Ze zijn nooit klaar met leren en ontwikkelen.

Leiderschap is een eigenschap die altijd in ontwikkeling is. Succesvolle leiders streven ernaar om de organisatie en de sector steeds beter te leren kennen. Ze blijven op de hoogte van kansen die tot nieuwe besluiten kunnen leiden. Ze blijven hun communicatievaardigheden verbeteren en leren zichzelf steeds beter kennen. Succesvolle leiders zijn nooit klaar met leren.

Het geheim van succesvol leiderschap is een samenspel van deze vijf factoren. Het belangrijkste geheim schuilt in echter in zelfontwikkeling, waarbij zelfkennis, zelfbewustzijn en zelfinzicht een cruciale rol spelen. Een leiderschapscoach kan hierbij van onschatbare waarde zijn.


Josée van Hage
juli 2023

P.S.

webinar voor succesvolle leiders bij de ISBW

Webinar Coachend leidinggeven

Op 29 augustus 2023 vanaf 19.30 uur organiseert het Instituut voor Sociale en Bedrijfswetenschappen (ISBW) een inspirerend webinar rondom het actuele thema van “Coachend Leidinggeven”.

Deze Inspiratieworkshop wordt door mij gefaciliteerd: daar kijk ik naar uit! Tijdens deze online bijeenkomst ga ik in op het Management Ontwikkel Model met de focus op de leider als coach en de belangrijke kwaliteiten die daarbij komen kijken: samenwerken, ontwikkelen en coachen.

Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen, dan vind je meer informatie en de mogelijkheid om je in te schrijven in de nieuwsbrief van augustus.
Mis deze waardevolle kans niet om je managementvaardigheden verder te ontwikkelen en effecief coachend leiderschap te leren!

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Geen tijd om te werken

Geen tijd om te werken

De agenda zit vol met besprekingen, in zaaltjes of op kantoor, en vandaag de dag vaak via een beeldscherm. Met een beetje pech kom je uit het overleg met extra werk waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, omdat je vol zit met meetings. Een overvloed aan vergaderingen leidt tot een enorme verspilling van energie, talent, productiviteit en capaciteit. We komen niet meer toe aan het eigen werk, reflectie, echt contact, herstel … wat een armoe.

read more
Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content