Gun jezelf wat rust - Sermone

Gun jezelf wat rust

Geschreven door: Josée van Hage

10- 07 - 2024

Vijf tips om ontspannen op vakantie te gaan

Ook al geeft het weer niet altijd die indruk: het is zomer. Misschien wel juist door het wisselvallige weer voel ik de onrust van alles wat nog allemaal moet voordat ik straks een paar weken vakantie heb. Het moet toch lukken alles wat ligt nog voor die tijd af te ronden? Dat bracht me in een haastig ritme. Tot Eveline* zich meldde in mijn coachpraktijk. Zij hield mij onbewust een spiegel voor.

Stress

Eveline is een drukbezette professional werkzaam in de juridische sector. Ze adviseert de raad van bestuur van haar organisatie en werkt met haar team van juristen voortdurend tegen deadlines aan. Over twee weken heeft ze vakantie en kort voordat ze naar mijn praktijk kwam voor haar coachgesprek hoorde ze dat een groot project waar ze bij betrokken is gewoon doorgaat tijdens de vakantieperiode. En toen sloeg de stress extra toe.

Ze vertelde me hoe ze een enorm strakke planning had gemaakt om alles voor haar vakantie goed achter te kunnen laten. Hoe die planning nu volledig doorkruist werd door dit bericht. Hoe ze tijdens haar vakantie bereikbaar zou moeten blijven en zelfs online deel zou gaan nemen aan projectoverleg. Ze stelde zich in de gegeven omstandigheden onrealistische doelen, de spanning nam enorm toe en de gedachte aan vakantie werd eerder een belemmering dan iets waar ze blij om kon zijn.

Spiegel

Alsof ik in de spiegel keek, in dit gesprek! Ik kan me net als Eveline enorm laten opjagen door de verwachtingen van anderen, me dan onrealistische doelen gaan stellen en de focus van een normaliter behapbare planning volledig loslaten. In de aanloop naar een vakantieperiode is dat funest. Al eerder schreef ik over vakantie als paracetamol tegen stress: een paar weken vakantie doen niets aan de oorzaak van stress, het geeft slechts ontspanning voor korte duur.

Net als paracetamol: als de vakantie voorbij is komt de (ongezonde) stress weer terug. Dus is het zaak al voor de vakantie ontspanning te vinden, goed op te laden en daarna gezond (en zo nodig met gezonde stress) weer aan het werk te gaan.

Gun je zelf wat rust

Een paar tips om jezelf juist in deze periode rust te helpen vinden, zodat je ontspannen op vakantie kunt.

  1. Stel realistische doelen. Een van de grootste bronnen van stress is het stellen van te hoge verwachtingen voor jezelf. Zeker als je verwacht dat anderen van alles van je verwachten. Soms is dat zo, maar zijn die verwachtingen realistisch? Zijn ze belangrijk voor jou? Wil jij daar echt stress voor oplopen? Maak maar eens een lijstje van wat echt moet gebeuren voor je vakantie, en van wat kan wachten tot daarna. Het is beter een paar belangrijke zaken nu met volle aandacht te doen dan te proberen alles tegelijk te doen.
  2. Zeg nee waar nodig. Het hiervoor gaande betekent dat je nee moet zeggen tegen extra verantwoordelijkheden, omdat je al een volle agenda hebt. Het is duidelijk dat je jezelf moet ontzien in de aanloop naar je vakantie. Vergeet niet dat jouw eigen welzijn voorop moet staan om effectief en productief te zijn.
  3. Neem korte pauzes. Zeker als je een druk schema hebt, zijn korte pauzes verfrissend voor lichaam en geest. Een korte wandeling, een ademhalingsoefening, een kopje koffie of thee weg van het werk… kleine momenten van rust die wonderen doen voor je stressniveau en je productiviteit.
  4. Communiceer je behoeften. Laat je omgeving weten dat je bewust tijd vrijmaakt voor jezelf. Of het nu gaat om je collega’s, je teamleden, je leidinggevende, je gezin, je familie of vrienden: open communicatie over je behoeften kan verrassend effectief zijn in het creëren van ruimte voor rust en zelfzorg.
  5. Zorg goed voor jezelf. Dat lijkt een dooddoener, maar juist in deze drukke aanlooptijd naar de vakantie is tijd nemen voor ontspannende activiteiten geen luxe. Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, een warm bad of een middagdutje kunnen helpen om je goed te voelen en zo ontspannen op vakantie te gaan.

Hoe gingen we hiermee om

Eveline heeft na ons gesprek haar doelen nog eens goed onder de loep genomen. De verwachtingen rondom haar deelname aan het project heeft ze gereguleerd. Ze maakte keuzes en heeft die besproken met haar omgeving. Zo creëerde ze de ruimte om een aantal dingen goed af te ronden, en andere dingen voor later te laten. Met een goed gevoel werkt ze nu naar haar vakantie toe.

Mijn vakantie laat nog een maandje op zich wachten. Voor die weken maakte ik een overzichtelijke planning. Ik ruimde mijn bureau alvast op en weet precies wat ik nog te doen heb en wat blijft liggen tot daarna. Dat geeft rust en ruimte om ook nog een paar extra leuke dingen te doen voor de vakantie! Ik wens je een ontspannen zomer.

Josée van Hage

juli 2024

*Eveline is niet haar echte naam

Rust en regie – basiswaarden voor goed leiderschap

Leiders die alsmaar druk zijn, gestressed om het werk af te krijgen, van vergadering naar overleg rennen, ken je ze? Misschien herken je jezelf daarin wel. Gehaast het takenpakket afwerken zorgt ervoor dat de aandacht versnipperd raakt en veel een beetje goed gedaan wordt.

Goed leiderschap gaat ook over een goed voorbeeld zijn. Hoe kom je tot meer regie over jouw planning, zodat je de rust en ruimte kunt uitstralen die zo kenmerkend is voor goede leiders? Als je jezelf en je gedrag eens kritisch onder de loep wilt nemen, maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dat kun je online doen via: https://joseevanhage.youcanbook.me/ . Ik kijk ernaar uit je te spreken!

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Geen tijd om te werken

Geen tijd om te werken

De agenda zit vol met besprekingen, in zaaltjes of op kantoor, en vandaag de dag vaak via een beeldscherm. Met een beetje pech kom je uit het overleg met extra werk waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, omdat je vol zit met meetings. Een overvloed aan vergaderingen leidt tot een enorme verspilling van energie, talent, productiviteit en capaciteit. We komen niet meer toe aan het eigen werk, reflectie, echt contact, herstel … wat een armoe.

read more
Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content