Josee van Hage - blijven leren

Blijven leren

Geschreven door: Josée van Hage

14 · 11 · 22

Over het belang van leren en ontwikkelen

De vijftig was ik al ruim gepasseerd toen ik me inschreef voor de vijfjarige Masteropleiding aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Op dit moment, twee jaar later, rond ik een kortlopende opleiding af en start ik volgende maand weer een nieuwe. Mijn boekenkasten puilen uit, want over mijn thema: “mensen en hun ontwikkeling in de context van organisaties” is erg veel geschreven. Veel daarvan wil ik natuurlijk lezen.

Op mijn CV zou het kopje “Opleidingen” het leesbare overschrijden als ik daar alle leeractiviteiten zou opschrijven die ik tot nu toe in mijn werkzame leven ondernam. Je zou kunnen zeggen dat leren mijn hobby is. En daarvoor ben je nooit te oud. Zeker niet als je bij wilt blijven – of zelf je succes wilt creëren – in de sector waar je actief bent of wilt gaan zijn.

Josee van Hage - blijven leren

Leren is meer dan weten

We denken vaak aan kennis als we aan leren denken. Dan volgen we een inhoudelijke opleiding die past bij de huidige functie of toekomstig werk. Ontwikkelen gaat verder dan dat. Je ontwikkelt je om jezelf goed leren kennen, te weten wat jou drijft, inzicht krijgen in wat jouw natuurlijke krachten en kwetsbaarheden of valkuilen zijn, inzien wat maakt dat je doet wat je doet en ontdekken wat je anders doen kan om meer plezier en succes in je werk en leven te krijgen.

Grenzen verleggen

Kennis en zelfkennis zijn beide essentieel als het gaat om (persoonlijk) leiderschap. Succesvolle leiders:

  • Kennen hun organisatie en de sector goed,
  • Durven beslissingen te nemen zonder stress,
  • Geven vertrouwen aan de mensen om zich heen,
  • Kennen zichzelf goed en durven zichzelf te zijn.

Een continu proces van leren en ontwikkelen ligt aan de basis van deze vier succesfactoren. Leiders van de toekomst kennen de inhoud van de materie goed, blijven up-to-date, zijn mentaal en fysiek fit om bestand te zijn tegen hoge druk, zijn inspirator voor de mensen met wie ze de klus klaren. Dat kan alleen als je in verbinding bent met jezelf, en steeds opnieuw bereid bent je eigen grenzen te verleggen. Zowel qua kennis en inhoud, als in zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling.

Leven lang leren en ontwikkelen

In de steeds sneller veranderende omgeving van organisaties is niet ontwikkelen al decennia geen optie meer. Door te blijven leren help je de organisatie vooruit, maar toch vooral ook jezelf. Blijven leren houdt je scherp en maakt je wendbaar. Bijblijven in de materie die jouw interesse heeft, en het blijven verdiepen van je zelfinzicht, geven je de regie over jouw loopbaan.

Dus: schrijf je in voor die opleiding, training of cursus waar je al langer over twijfelt. Doe dat intakegesprek met de (loopbaan) coach die jou helpt je zelfbewustzijn te vergroten. Je bent immers nooit te oud om te leren!

Josée van Hage

november 2022

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

De kracht van samenwerken

De kracht van samenwerken

Van een groep mensen een team maken is een hele klus. Een groep collega’s die zich ontwikkelt tot een team werkt beter samen, is efficiënter en levert betere prestaties. Dat geeft meer plezier in het werk én succes voor het team en de organisatie. Maar HOE maak je van een groep mensen een team?

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content