Sermone Blog september Wat als je van loopbaan moet veranderen

Wat als je van loopbaan moet veranderen?

Geschreven door: Josée van Hage

12- 09 - 2022

Over de plussen en minnen van een wending in je loopbaan

Je zou maar boer zijn…. Hard werken om je bedrijf te draaien, gebonden aan een toenemend aantal regels die haast niet meer te volgen zijn, vastzitten aan investeerders en afnemers met strikte richtlijnen. Nog steeds met veel liefde voor het boerenbedrijf dat misschien al jaren in de familie is. En nu gaat het niet meer. Het levert je teveel frustratie, boosheid en stress op. Je weet dat je iets anders moet gaan doen, maar hoe, en wat dan?

Je zou maar werken in een reisbureau, of bij de klantenservice, de salarisadministratie. Misschien ben je verslaggever, accountant of beurshandelaar. Misschien geef je leiding aan een van deze beroepsgroepen. Dit zijn allemaal voorbeelden van werk dat door automatisering, globalisering en veranderende wetgeving in de (nabije) toekomst gaat verdwijnen of een heel andere vorm zal krijgen (* The future of employment).

Misschien zie je de verandering aankomen, en vind je het prima. Misschien vind je het heel erg dat je werk zodanig verandert dat je er geen energie meer van krijgt, ben je er boos om en krijg je er stress van. Hoe dan ook: het is tijd om de bakens te verzetten en je voor te bereiden op een wending in je loopbaan.  

Sermone Blog september Wat als je van loopbaan moet veranderen

Loopbaan Veranderen

Zowel persoonlijke als professionele redenen kunnen ertoe leiden dat je overweegt van loopbaan te veranderen. Soms komt de noodzaak van buitenaf (zoals in de voorbeelden hierboven). Misschien ben je je werk en de verantwoordelijkheden die daarbij horen zat en vraag je jezelf af of je dit werk nou voor de rest van je leven wilt doen. Dit vraagstuk kan zich op elke leeftijd, op elk functieniveau en in allerlei sectoren voordoen. Steeds vaker trouwens, gezien het feit dat “levenslang dienstverband” een term uit het verleden is.

Uit de praktijk

Theo was commercieel directeur van het bedrijf in de agrarische sector waar hij als managementtrainee, jaren geleden, begonnen is. Hij doorliep verschillende functies in het bedrijf dat de wind mee had en gestaag groeide. Als commercieel directeur had hij een stevige verantwoordelijkheid waar hij lange tijd succesvol invulling aan gaf. Toch kwam hij steeds vaker moe en uitgeblust thuis. De markt liep terug, het bedrijf stond onder druk. Hij voelde zich steeds minder thuis in het werk en vroeg zich af of dit het werk was dat hij tot aan de pensioengerechtigde leeftijd zou moeten doen. Theo koos voor een loopbaantraject waarin we in drie stappen de focus vonden voor zijn professionele toekomst:

  • Eerst de diepte in, op zoek naar zijn waarde, vanuit wie hij is, wat hij kan, wil leren en bijdragen.
  • Daarna was het tijd om te “dromen”. Waar verlangt hij naar? Welke richtingen zijn inspirerend voor hem als hij vrij denkt? Hoe vertaalt hij dat naar de realiteit van de nabije toekomst?
  • De derde stap bracht hem in beweging richting zijn doel. Actie! Toen Theo helder had waar zijn hart naar uit ging, wat paste bij zijn kwaliteiten en kracht in deze fase van zijn leven, werd het gemakkelijk zich in die richting te bewegen.

Theo bracht zijn netwerk in kaart, vond daarin mensen die hem in contact konden brengen met organisaties in de sector van zijn voorkeur. Hij updatete zijn CV, het LinkedIn profiel, ging in gesprek en vond al snel een nieuwe leidinggevende functie in een organisatie waar de mens centraal staat. Een nieuwe start vanuit een stevig fundament gevonden!

Loopbaan Sermone coaching

Wending in je loopbaan

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt heeft de werknemer het in veel sectoren voor het zeggen. Van werk wisselen is daardoor mogelijk wat gemakkelijker geworden. Ondanks de toenemende automatisering, globalisering en veranderende wetten, waardoor werk en banen verdwijnen of ingrijpend veranderen, zal er steeds meer vraag zijn naar mensen die over kwaliteiten beschikken die niet geautomatiseerd kunnen worden. Denk aan kritisch denken, empathie, communicatie, creativiteit, flexibiliteit, samenwerken. En zeker ook motiveren, overtuigen en leidinggeven.

Pas op de plaats en bewegen naar de toekomst

Wat je werk ook is, of de druk om te veranderen van buitenaf of van binnenuit komt: een heroriëntatie op je loopbaan is altijd van waarde. Een loopbaantraject haalt je uit je comfortzone, helpt je een pas op de plaats te maken en uiteindelijk net als Theo de beste keuze te maken voor een wending in je loopbaan.

Josée van Hage

september 2022

Mocht je vragen en/of opmerkingen over jouw loopbaan hebben, dan kan je altijd contact met me opnemen!

Download de checklist In 3 stappen naar een wending in je loopbaan en start vandaag nog!

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Nee, zeggen is voor veel mensen buitengewoon moeilijk. Of het nu een eenvoudige vraag is om een collega te helpen, een verzoek om over te werken of een vraag beantwoorden die buiten je verantwoordelijkheid ligt: nee te zeggen is lastig. De waarheid is dat nee zeggen wel belangrijk is voor ons eigen welzijn en gemoedsrust. Als we het niet doen passen we ons teveel aan aan wat voor de ander belangrijk is. Voorbij gaan aan onze eigen behoeften kost veel te veel energie. Met een goed gevoel nee kunnen zeggen vraagt om begrenzing. Wat maakt toch dat nee zeggen vaak zo moeilijk is?

read more
Sturen op werkgeluk

Sturen op werkgeluk

Over een duurzame, mensgerichte route naar resultaat Werk kunnen doen waar je goed in bent en dat je leuk vindt. Waarin je uitdaging, variatie en autonomie vindt. Waarin je kunt leren en groeien. In een omgeving waarin wederzijds vertrouwen is tussen collega’s, met...

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content