tekort aan personeel

Tekort aan personeel: niets nieuws onder de zon

Geschreven door: Josée van Hage

09- 08 - 2022

Over het toenemende tekort aan personeel in organisaties.

De cijfers liegen er niet om. Op 1 januari 2020 telde Nederland 3 457 535 inwoners ouder dan 65 jaar. Dat is 19,8 procent van de bevolking. De vergrijzing van Nederland is opgelopen: in 1990 was nog 12,8 procent van de inwoners 65-plus (*bron: CBS). En de getallen zullen nog verder oplopen. Het CBS prognosticeert een toename van de vergrijzing tot 40,7% van de bevolking van 15 tot 65 jaar in 2030 (**bron CBS). In dezelfde periode loopt de ontgroening op tot 27% (ontgroening is het afnemen van het aantal jongeren als gevolg van een afname van het geboortecijfer). Naar verwachting neemt de vergrijzing nog verder toe tot 2050 en blijft de ontgroening min of meer stabiel.

Leren samenwerken in een team

Verrassing

Het lijkt wel alsof het tekort aan personeel dat we in zoveel sectoren ervaren als een verrassing komt. Alsof we niet allang weten dat het aantal ouderen toeneemt en er steeds minder jongeren bijkomen. Dat het effect daarvan op de arbeidsmarkt een verrassing is. Begin 2000 werkte ik (net als nu nog) als docent HRM voor het Instituut voor Sociale en Bedrijfswetenschappen (ISBW). In die tijd was vergrijzing en ontgroening al een thema dat we intensief bespraken in de colleges.

In de jaren daarna werd wel geroepen “Waar blijft het nou, dat personeelstekort door vergrijzing en ontgroening?”. Alsof de demografische voorspellingen anders zouden gaan lopen als de effecten ervan wat langer op zich laten wachten. Maar we zijn er nu. Er zijn ruim meer vacatures dan er mensen beschikbaar zijn om ze in te vullen. De prognoses blijken waar.

Spreadsheet management

Wat jammer dat de organisaties de signalen hebben genegeerd en onvoldoende maatregelen namen. Of liever gezegd de verkeerde maatregelen namen. De factor arbeid werd en wordt nog te vaak geregisseerd vanuit de spreadsheets. Als getallen, Fte’s, in plaats van als individuele mensen met kwaliteiten, kennis en ervaring. Die weggeorganiseerd werden in mindere tijden en nu het weer goed gaat niet meer beschikbaar zijn. In mijn blog van juli schreef ik al over de effecten hiervan die de meesten van ons dagelijks ervaren (***).

Nieuws onder de zon

Nieuw onder de zon (maar ook hier geen nieuws) is wellicht dat de jongere generaties anders naar werk kijken dan eerdere generaties. De zogenaamde “Generatie Z” (geboren na 1996) is altijd “digital connected”, heeft hoge ambities, en is vooral op zoek naar voldoening, zingeving, feedback en verbetering. Ze weten dat ze op latere leeftijd met pensioen zullen gaan en dus willen ze werk meer integreren in hun leven; ze eisen een betere balans tussen werk en privé.

Deze generatie is zelfbewuster, zelfstandiger en meer gedreven. Lange termijn loyaliteit is deze generatie vreemd: deze jonge professionals zullen snel wisselen van werk en schudden de traditionele hiërarchie van organisaties door elkaar.  (****bron: Hays).

tekort aan personeel, personeelstekort
Personeelstekort

Tekort aan personeel, een grote uitdaging

Voor HR (of liever: Mens en Organisatie) is het meer dan eerder noodzakelijk op een nieuwe manier in te spelen op de vereisten en uitdagingen van deze ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er dienen zich vragen aan als onder andere:

  • Hoe organiseren we de dingen die de nieuwe generaties belangrijk vinden zoals meer persoonlijke interactie, goede feedback, evenwichtige werk/privé balans, zingeving en ruimte voor ontwikkeling en diversiteit?
  • Hoe bieden we maatwerk aan ouderen om tot latere leeftijd fit en gezond een passende bijdrage te vinden en kunnen geven in het werk?
  • Hoe zorgen we ervoor dat onze huidige medewerkers van alle niveaus zich competent en verbonden blijven voelen en de autonome ruimte krijgen om met plezier invulling te geven aan de verantwoordelijkheden?
  • Wat kunnen we doen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten) op een bij hen passende manier te integreren in onze organisatie?
  • Hoe kunnen we arbeidsmigranten verwelkomen in onze organisaties en hun verdere ontwikkeling in deze voor hen nieuwe omgeving begeleiden?

Over deze vragen, over tekort aan personeel, en ongetwijfeld andere vragen zou niet alleen HR (of liever: Mens en Organisatie, ik blijf het toch zeggen) zich moeten buigen, maar iedere manager, leider, ondernemer die zich realiseert dat de mens in de organisatie het verschil uitmaakt.

Kijk maar naar Schiphol, de NS, de kinderopvang, vele retail bedrijven… zonder mensen loopt de boel vast. Niets nieuws onder de zon, maar wel tijd voor creatieve actie!

Josée van Hage
Sermone

augustus 2022

*https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/leeftijd/ouderen

**https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/71445ned

*** https://sermone.nl/willen-we-echt-nog-de-human-resources-managen/

****https://www.hays.nl/hays-journal/journal-13/is-uw-organisatie-al-voorbereid-op-generatie-z


Wil je een afspraak maken om over de mensen in jouw organisatie

(en de manier waarop jij daar leiding aan geeft) te sparren?

Plan dan NU een gratis strategiegesprek!


Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Sturen op werkgeluk

Sturen op werkgeluk

Over een duurzame, mensgerichte route naar resultaat Werk kunnen doen waar je goed in bent en dat je leuk vindt. Waarin je uitdaging, variatie en autonomie vindt. Waarin je kunt leren en groeien. In een omgeving waarin wederzijds vertrouwen is tussen collega’s, met...

read more
Jobcrafting

Jobcrafting

Jobcrafting gaat over het actief vormgeven en aanpassen van het werk door werknemers, met als doel om hun werkzaamheden beter aan te laten sluiten bij de persoonlijke behoeften, vaardigheden en interesses. Het draagt bij aan een betere werk-privébalans en het verhogen van werktevredenheid en betrokkenheid.

read more
Beoordelen of waarderen?

Beoordelen of waarderen?

over opluchting en ruimte creëren in de beoordelingscyclus Het is helemaal gewoon geworden elkaar constant te beoordelen op wat we doen en presteren. Of het nu op school, op het werk of zelfs in ons persoonlijke leven is: presteren en beoordelen lijken de norm te zijn...

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content