De laatste van de eerste keren

Geschreven door: Josée van Hage

10- 10 - 2022

“Het leven is mooier dan je denkt”

En dan is het opeens alweer een jaar geleden dat ik afscheid moest nemen van mijn geliefde Wim. De uitspraak “het leven is mooier dan je denkt” wilde hij bij zijn afscheid centraal stellen. Hij hield tot op het laatst de regie over wat voor hem belangrijk was. Hij gaf daarmee een ultiem voorbeeld van persoonlijk leiderschap.

Voor mij is 13 oktober 2022, een jaar na zijn overlijden, de laatste van de eerste keren in de context van dit verlies. Ik kan ze zo opsommen, die eerste keren, groot en klein. De eerste keer weer gaan werken. De eerste keer alleen de donkere dagen in. Kerst, oudjaar, een nieuw jaar beginnen. De eerste keer zijn verjaardag zonder hem, de mijne. De eerste keer zomer, vakantie. De eerste keer zelf die technische klus klaren. Allemaal momenten en ervaringen om bij stil te staan. Te herinneren, maar vooral ook vooruit te kijken. Want: het leven is mooier dan je denkt.

De laatste van de eerste keren - engel - Sermone

We maken allemaal eerste keren mee die verbonden zijn aan belangrijke gebeurtenissen in leven en werk.  Sta er maar eens bij stil hoe het voor je was, die eerste keer dat je een arbeidsovereenkomst tekende en ging werken. De eerste keer dat je zelf van baan veranderde. Misschien maakte je de eerste keer dat je ontslagen werd mee. De eerste keer dat je leiding ging geven aan een team, of de eerste keer dat je een reorganisatie moest begeleiden. De eerste keer dat je een project ging leiden, of die uitdaging aanging waar je van dacht dat je er eigenlijk nog niet klaar voor was. 

De laatste van de eerste keren

Soms stellen we het aangaan van een eerste keer uit. Bijvoorbeeld omdat we opgesloten zitten in een baan, terwijl we eigenlijk ontevreden zijn over wat we doen. Merel Feenstra promoveerde onlangs op dit thema. Het uitstellen van de actie die nodig is om uit een situatie die je als negatief ervaart te komen, kan leiden tot ernstige mentale problemen. Als je regie over je eigen werk en leven neemt, wacht je niet af wat er gebeurt, maar neem je zelf het heft in handen om jouw geluk of succes te creëren. Met alle plussen en minnen die daarbij komen kijken. Dat is persoonlijk leiderschap, en dat is wat het leven mooier kan maken dan je denkt.

De laatste van de eerste keren - Josée van Hage

Het is niet vreemd als je het lastig vindt die eerste keer aan te gaan. Loslaten van het vertrouwde, om in het onbekende nieuwe te stappen, dat gaat niet altijd zomaar vanzelf. Hulp van een naaste, een mentor of een professionele coach kan je daarbij helpen. Dat is precies wat ik dit afgelopen jaar ervaren heb. Bij alle eerste keren voelde ik me gesteund en soms uitgedaagd door mijn naasten en zeker niet in de laatste plaats mijn coach.  Ik wens je veel mooie eerste keren toe!

Josée van Hage 

oktober 2022

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Nee, zeggen is voor veel mensen buitengewoon moeilijk. Of het nu een eenvoudige vraag is om een collega te helpen, een verzoek om over te werken of een vraag beantwoorden die buiten je verantwoordelijkheid ligt: nee te zeggen is lastig. De waarheid is dat nee zeggen wel belangrijk is voor ons eigen welzijn en gemoedsrust. Als we het niet doen passen we ons teveel aan aan wat voor de ander belangrijk is. Voorbij gaan aan onze eigen behoeften kost veel te veel energie. Met een goed gevoel nee kunnen zeggen vraagt om begrenzing. Wat maakt toch dat nee zeggen vaak zo moeilijk is?

read more
Sturen op werkgeluk

Sturen op werkgeluk

Over een duurzame, mensgerichte route naar resultaat Werk kunnen doen waar je goed in bent en dat je leuk vindt. Waarin je uitdaging, variatie en autonomie vindt. Waarin je kunt leren en groeien. In een omgeving waarin wederzijds vertrouwen is tussen collega’s, met...

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content