Wisselwoede loopbaan Sermone uitgelicht

Wisselwoede

Geschreven door: Josée van Hage

13- 02 - 2023

Over gemiste kansen in je loopbaan

“Wisselwoede”

Vorige week publiceerde het UWV toch wel aparte cijfers: in 2022 wisselde één op de vijf medewerkers van baan. Een record aantal van 1,5 miljoen werknemers maakte de keuze om over te stappen. De krappe arbeidsmarkt maakte het gemakkelijker die keuze te maken en in veel gevallen er betere arbeidsvoorwaarden uit te slepen. Arbeidsmarktdeskundige Michiel van Stroombergen van het UWV noemde het in de Volkskrant opvallend dat tweederde van de beroepswissels naar een heel andere beroepsklasse was. Mensen gaan dan een grote verandering aan.

Allerlei factoren wakkeren deze wisselwoede aan: de mogelijkheden die de grote vraag naar personeel met zich meebrengt, de toenemende kosten in de huishoudportemonnee door inflatie, het vele thuiswerken sinds Corona dat de binding met de werkgever versoepelt en de nog steeds toenemende werkdruk. Werknemers zien kansen en pakken die ook.

Wisselwoede uit frustratie
Wisselwoede uit frustratie

Frustratie als leidraad

In de coachpraktijk ontmoet ik nogal wat cliënten die gefrustreerd zijn geraakt in hun werk. De binding met de organisatie, de leidinggevende en de collega’s is minder geworden door het vele thuiswerken. De regels voor thuiswerken veranderen, vaak niet in hun voordeel. De werkdruk neemt toe, en het gesprek daarover met de medewerkers van hun team en de eigen leidinggevende blijkt niet zo gemakkelijk te voeren. Financiële lasten worden zwaarder en het lukt niet zomaar een loonsverhoging voor elkaar te krijgen. Gevoelens van onderwaardering zitten het goede gesprek hierover in de weg. Al met al redenen genoeg om naar ander werk uit te kijken.

Gemiste kans

We leven dus in een goede tijd om een stap te maken in de loopbaan. Het is vrij gemakkelijk ander werk te vinden tegen betere beloning en mogelijk betere omstandigheden (alhoewel dat laatste pas in de praktijk duidelijk zal worden). De overstap is snel gemaakt, maar is daardoor mogelijk ook een gemiste kans. Zeker als die uit frustratie wordt gemaakt (je neemt jezelf namelijk mee naar je nieuwe werkomgeving…).

Het is juist nu de ultieme gelegenheid om echt uit te zoeken wat voor werk past bij wie jij bent, wat je kunt, wat je wilt ontwikkelen en bijdragen in je werkzame leven. En waar je dat wilt doen. Even pas op de plaats maken om de beste keuze te maken. Zelfbewust de regie nemen over jouw loopbaan.

Wisselwoede 3 stappen voor verandering

Drie stappen

Zo’n onderzoek gaat in drie stappen:

 1. De diepte in: je bewust worden van jouw waarde
 2. Dromen: zicht krijgen op al jouw mogelijkheden
 3. Actie: in beweging komen richting jouw doel

Hulp van een loopbaancoach is handig om dit helder te krijgen voor jezelf. Juist nu breder en diepgaander onderzoeken wat de beste stap in je professionele leven is. Je niet alleen laten leiden door frustratie of geld, maar goed kijken wat je nu echt wilt en dan de stap zetten die echt iets toevoegt aan je loopbaan en werkgeluk.

Josée van Hage
Februari 2023

P.S.

Geen “wisselwoede”, maar op zoek naar de beste stap in je loopbaan?

Ben je toe aan een verandering in je loopbaan?
Laat je dan niet zomaar leiden door de frustraties die je voelt in je huidige werk. Misschien…

 •  Kost je werk je meer energie dan het je oplevert?
 •  Zie je er tegenop de nieuwe week te starten?
 •  Twijfel je of je wel goed op je plek zit in deze rol in deze organisatie?
 •  Ontbreekt het je aan uitdaging?
 •  Mis je opleiding- of ontwikkelingsmogelijkheden?
 •  Blijft die langverwachte promotie of salarisverhoging uit?
 •  Voel je frustratie en stress over het werk of het team dat je aanstuurt?
 •  Wil je ontdekken wat de beste volgende stap in je loopbaan is?

Dan is het tijd zelfbewust regie te nemen over jouw loopbaan door te in beeld te brengen wat nu, in deze fase van je leven, de beste stap voor jou is!

In een oriënterend gesprek onderzoeken we vrijblijvend de beste route voor jou.
Een combinatie van “live” gesprekken en online ondersteuning bijvoorbeeld.
Kijk voor meer informatie op mijn pagina over loopbaanontwikkeling, of plan direct een afspraak voor een telefonisch strategiegesprek!

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Nee, zeggen is voor veel mensen buitengewoon moeilijk. Of het nu een eenvoudige vraag is om een collega te helpen, een verzoek om over te werken of een vraag beantwoorden die buiten je verantwoordelijkheid ligt: nee te zeggen is lastig. De waarheid is dat nee zeggen wel belangrijk is voor ons eigen welzijn en gemoedsrust. Als we het niet doen passen we ons teveel aan aan wat voor de ander belangrijk is. Voorbij gaan aan onze eigen behoeften kost veel te veel energie. Met een goed gevoel nee kunnen zeggen vraagt om begrenzing. Wat maakt toch dat nee zeggen vaak zo moeilijk is?

read more
Sturen op werkgeluk

Sturen op werkgeluk

Over een duurzame, mensgerichte route naar resultaat Werk kunnen doen waar je goed in bent en dat je leuk vindt. Waarin je uitdaging, variatie en autonomie vindt. Waarin je kunt leren en groeien. In een omgeving waarin wederzijds vertrouwen is tussen collega’s, met...

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content