Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap: Neem jij de regie?

Geschreven door: Josée van Hage

10- 04 - 2023

Persoonlijk leiderschap is een belangrijke eigenschap in zowel werk als leven. Het vraagt om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor wat je doet, denkt en voelt, en om regie te nemen over wat voor jou belangrijk is.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap

Of het komt door mijn frequente aanwezigheid op Social media en het nu echt maandelijks verschijnen van mijn blog en nieuwsbrief, weet ik niet. Maar wat ik wel zeker weet is dat het aantal aanvragen voor persoonlijke coaching en teamontwikkeling dat mij bereikt nog niet vaak zo groot is geweest, in de afgelopen 22 jaar dat mijn praktijk bestaat.

“Dat is heerlijk”, zegt de extraverte ondernemer in mij. “Het is veel en druk”, zegt mijn introverte kant. Nog even los van het feit dat er dus veel aan de hand is in organisaties wat maakt dat mensen een persoonlijke, loopbaan of executive coach inschakelen, drukt het mij met mijn neus op de feiten dat ook ik de regie over werk en leven in eigen hand mag nemen (of moet nemen!). Want het kan zomaar teveel worden…

Niet klagen

In mijn praktijk gaat het vaak over persoonlijk leiderschap. Dat betekent voor mij dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor wat je doet, denkt en voelt. Dat je niets afschuift, andere mensen of situaties niet de schuld geeft, niet klaagt of roddelt, niet invult voor de ander of aannames doet over hoe het wel zal zijn.

Je hoeft ook niet persé altijd aardig gevonden te worden of perfect te zijn, of de volledige controle te hebben over wat er speelt. Wel sta je voor wie je bent, wat je zegt en doet, en dat klopt met wat je voelt. Je staat open voor de ander, met vertrouwen, rust en aandacht. Soms met verwondering of verbazing, stel je vragen en luister je aandachtig om te begrijpen (niet om in te vullen of te antwoorden). Respect en waardering voor de ander of de situatie zitten vooraan, ook al denk je er zelf anders over. Je neemt besluiten die passen bij wat voor jou belangrijk is, in de context van het algemene belang. Vanuit jouw persoonlijke waarden.

Persoonlijk leiderschap en lef

Lef

Persoonlijk leiderschap vraagt lef. Lef en moed om jezelf echt goed te leren kennen, en je te realiseren dat dat leerproces nooit klaar is. Dat is niet altijd gemakkelijk! Het gaat erom te weten wie je bent, wat je kunt, wat je wilt leren en bijdragen aan je omgeving of het grotere geheel. Om met zelfinzicht helder te hebben wat voor jou van belang is in werk en leven. En daar vanuit jouw persoonlijke waarden vorm aan te geven. Om zo regie te nemen over wat voor jou belangrijk is.

Van binnen naar buiten

Persoonlijk leiderschap kun je ontwikkelen. Daarvoor werk ik “van binnen naar buiten”. Dat wil zeggen: eerst werken aan zelfinzicht, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Helder krijgen wat je van binnenuit drijft, welke waarden daaraan verbonden zijn, en welke overtuigingen en innerlijke belemmeringen er wellicht in de weg zitten. Dan schakelen naar wat er speelt in de context, de buitenkant, de buitenwereld.

Om zo mijn cliënten te begeleiden naar een beter evenwicht in werk en leven. Soms vraagt dat een praktische benadering die neigt naar het beter managen van prioriteiten en planning. Vaker gaat het om de onderliggende drijfveren en motieven: wat maakt bijvoorbeeld dat je zo lastig “nee” kunt zeggen?

Nee zeggen

Voor mijzelf geldt dat nee-zeggen lastig is. Omdat ik graag help, ten dienste wil staan van de ander, aardig wil zijn en ook succesvol als ondernemer. Een greep uit de overtuigingen die mij kunnen belemmeren om de regie te nemen over mijn werk en leven. Ook voor mij geldt dat ik mij voortdurend bewust mag blijven van wat voor mij belangrijk is. Als ik daar met aandacht en rust naar kijk, dan kan ik prima de puzzel leggen die bij de volle planning past. En vanuit wie ik ben aansluiten bij waar de ander is in zijn of haar ontwikkeling. Met persoonlijk leiderschap.

Josée van Hage
april 2023

P.S.

Hoe zit het met jou en je persoonlijk leiderschap?

Neem jij de volledige verantwoordelijkheid voor wat je denkt, voelt en doet? Of geef je (soms onbewust) nogal eens de schuld aan de situatie, de organisatie, de ander voor wat er bij jou niet goed gaat?

Dat kan ervoor zorgen dat je …
-> Het gevoel hebt tegen je grenzen aan te lopen
-> Disbalans voelt tussen werk en privé
-> Je positie als manager of leider niet echt inneemt
-> Het lastig vindt prioriteiten te stellen en je eigen koers te varen
-> Het soms liever zelf even doet in plaats van te delegeren
-> Te weinig persoonlijk leiderschap hebt

Als je zelf de regie neemt over wat voor jou belangrijk is in werk en leven:

  • Ken je jezelf goed en durf je jezelf te zijn
  • Heb je vertrouwen in jezelf, en geef je vertrouwen aan de mensen om je heen
  • Durf je beslissingen te nemen zonder stress
  • Zeg je “ja” of “nee” vanuit wat voor jou en het algemene belang vooraan zit.

Persoonlijk leiderschap kun je ontwikkelen. Wil je hier meer over weten?
Neem dan gerust contact op voor een persoonlijk strategiegesprek via deze link. Ik spreek je graag.

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Samenwerken

Samenwerken

Vijf basisvoorwaarden voor een superfijne samenwerking In de afgelopen maanden had ik het plezier twee teamtrajecten te begeleiden voor twee wat grotere groepen (20 deelnemers) van twee verschillende organisaties. Allebei uit Rotterdam, hoe leuk is dat. Maar het...

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content