Over gemiste kansen in je loopbaan
Inhoudsopgave
“Wisselwoede”
Vorige week publiceerde het UWV toch wel aparte cijfers: in 2022 wisselde één op de vijf medewerkers van baan. Een record aantal van 1,5 miljoen werknemers maakte de keuze om over te stappen. De krappe arbeidsmarkt maakte het gemakkelijker die keuze te maken en in veel gevallen er betere arbeidsvoorwaarden uit te slepen. Arbeidsmarktdeskundige Michiel van Stroombergen van het UWV noemde het in de Volkskrant opvallend dat tweederde van de beroepswissels naar een heel andere beroepsklasse was. Mensen gaan dan een grote verandering aan.
Allerlei factoren wakkeren deze wisselwoede aan: de mogelijkheden die de grote vraag naar personeel met zich meebrengt, de toenemende kosten in de huishoudportemonnee door inflatie, het vele thuiswerken sinds Corona dat de binding met de werkgever versoepelt en de nog steeds toenemende werkdruk. Werknemers zien kansen en pakken die ook.
Frustratie als leidraad
In de coachpraktijk ontmoet ik nogal wat cliënten die gefrustreerd zijn geraakt in hun werk. De binding met de organisatie, de leidinggevende en de collega’s is minder geworden door het vele thuiswerken. De regels voor thuiswerken veranderen, vaak niet in hun voordeel. De werkdruk neemt toe, en het gesprek daarover met de medewerkers van hun team en de eigen leidinggevende blijkt niet zo gemakkelijk te voeren. Financiële lasten worden zwaarder en het lukt niet zomaar een loonsverhoging voor elkaar te krijgen. Gevoelens van onderwaardering zitten het goede gesprek hierover in de weg. Al met al redenen genoeg om naar ander werk uit te kijken.
Gemiste kans
We leven dus in een goede tijd om een stap te maken in de loopbaan. Het is vrij gemakkelijk ander werk te vinden tegen betere beloning en mogelijk betere omstandigheden (alhoewel dat laatste pas in de praktijk duidelijk zal worden). De overstap is snel gemaakt, maar is daardoor mogelijk ook een gemiste kans. Zeker als die uit frustratie wordt gemaakt (je neemt jezelf namelijk mee naar je nieuwe werkomgeving…).
Het is juist nu de ultieme gelegenheid om echt uit te zoeken wat voor werk past bij wie jij bent, wat je kunt, wat je wilt ontwikkelen en bijdragen in je werkzame leven. En waar je dat wilt doen. Even pas op de plaats maken om de beste keuze te maken. Zelfbewust de regie nemen over jouw loopbaan.
Drie stappen
Zo’n onderzoek gaat in drie stappen:
- De diepte in: je bewust worden van jouw waarde
- Dromen: zicht krijgen op al jouw mogelijkheden
- Actie: in beweging komen richting jouw doel
Hulp van een loopbaancoach is handig om dit helder te krijgen voor jezelf. Juist nu breder en diepgaander onderzoeken wat de beste stap in je professionele leven is. Je niet alleen laten leiden door frustratie of geld, maar goed kijken wat je nu echt wilt en dan de stap zetten die echt iets toevoegt aan je loopbaan en werkgeluk.
Josée van Hage
Februari 2023
P.S.
Geen “wisselwoede”, maar op zoek naar de beste stap in je loopbaan?
Ben je toe aan een verandering in je loopbaan?
Laat je dan niet zomaar leiden door de frustraties die je voelt in je huidige werk. Misschien…
- Kost je werk je meer energie dan het je oplevert?
- Zie je er tegenop de nieuwe week te starten?
- Twijfel je of je wel goed op je plek zit in deze rol in deze organisatie?
- Ontbreekt het je aan uitdaging?
- Mis je opleiding- of ontwikkelingsmogelijkheden?
- Blijft die langverwachte promotie of salarisverhoging uit?
- Voel je frustratie en stress over het werk of het team dat je aanstuurt?
- Wil je ontdekken wat de beste volgende stap in je loopbaan is?
Dan is het tijd zelfbewust regie te nemen over jouw loopbaan door te in beeld te brengen wat nu, in deze fase van je leven, de beste stap voor jou is!
In een oriënterend gesprek onderzoeken we vrijblijvend de beste route voor jou.
Een combinatie van “live” gesprekken en online ondersteuning bijvoorbeeld.
Kijk voor meer informatie op mijn pagina over loopbaanontwikkeling, of plan direct een afspraak voor een telefonisch strategiegesprek!
0 Comments