Breuk, sterker team

Breuk

Geschreven door: Josée van Hage

16- 01 - 2023

Over sterker worden met je team

Wat een nare, rare manier om het jaar af te ronden. Het was spiegelglad, ik moest er toch uit om de hond uit te laten en, voor ik het wist, lag ik op de grond. Op mijn arm. Pols gebroken, dat voelde ik direct. Wat een pech (en pijn)!


Het team van de spoedeisende hulp was heel druk maar slaagde er toch in mijn pols snel te zetten en van gips te voorzien. Gelukkig was het de linker pols
en ben ik rechtshandig. Helemaal hulpeloos was ik niet maar het vroeg wel behoorlijk wat aanpassingsvermogen, creativiteit, leren dingen op een andere manier te doen (met één hand), en vooral ook hulp vragen.
Ik liep een breuk op, maar uiteindelijk lijk ik er sterker uit te komen.

breuk, pols


Door omstandigheden gedwongen

Soms brengen (onverwachte) omstandigheden de noodzaak mee je aan te passen. Andere, nieuwe manieren vinden om tot oplossingen te komen.

Je kunt een breuk oplopen, als mens of als team, en bij de pakken neer gaan zitten omdat het niet (meer) gaat zoals het ging. Veel beter is het hulp te vragen en nieuwe wegen te vinden, mogelijkheden te onderzoeken, leren hoe het anders kan.
Ook teams moeten zich nogal eens aanpassen aan nieuwe situaties. Dat levert vaak weerstand op, breuken in (onderling) vertrouwen, leiderschap en samenwerking.
Er ontstaan zwakke plekken die het functioneren beperken, dan is het zaak te onderzoeken wat mogelijk is om tot nieuwe oplossingen te komen, het vertrouwen te herstellen en metaforisch “te leren werken met je andere hand”.
Door omstandigheden gedwongen.


Uit de praktijk: teamontwikkeling

Ik werkte met een directieteam dat door een wijziging in de structuur van de organisatie een kernspeler verloor. Dit bleek de opmaat naar een breuk in de samenwerking. Het onderlinge vertrouwen raakte beschadigd en de (soms nog sluimerende) conflicten laaiden hoog op.
Ze besloten met elkaar te werken aan de ontwikkeling van het team in deze nieuwe situatie, en gingen een teamontwikkelingstraject met mij aan.

We werkten “van binnen naar buiten”: eerst werken aan persoonlijk inzicht, vervolgens doorpakken naar teaminzicht (binnen) en daarna gerichte invulling geven aan de ontwikkeling die aansluit bij groei en positie van de organisatie en de belanghebbenden, “de context” (buiten).
Het team kreeg meer begrip voor elkaar, het onderlinge vertrouwen werd hersteld, de verschillen werden constructief besproken, sommige teamleden pakten opeens een andere rol…

Door op een andere manier naar zichzelf, naar elkaar en de context te leren kijken werden ze samen sterker.

Breuk, sterker team


Sterker

Een breuk levert pijn en ongemak op. Mijn pols moest alsnog geopereerd en er zit nu een plaatje in dat het gewricht sterk maakt. Misschien wel sterker dan het was.
En al doende ben ik handiger geworden, kan ik gemakkelijker hulp vragen en heb ik nogal wat nieuwe dingen geleerd.
Ook een team kan een fractuur oplopen.
Dat is pijnlijk en levert ongemak op, maar uiteindelijk, met hulp, aanpassingsvermogen en creativiteit, kan het team er veel van leren en… er sterker uitkomen.

Josée van Hage
Januari 2023


Hoe staat het er eigenlijk voor bij jou in je team?

 • Hoeveel druk staat er op het team?
 • Lukt het de doelen en resultaten te behalen?
 • Hoe loopt de samenwerking, onderling en met andere teams?
 • Ontstaat er een eilandjes-cultuur?
 • Wordt er gemopperd over de communicatie?
 • Spreken we elkaar daar niet op aan?
 • Is de sfeer niet zo aangenaam als je zou willen?
 • Staan de processen onder druk?

De kracht van teamwork

Samenwerking is een van de meest kritische succesfactoren van een organisatie. De snelheid van ontwikkelingen zet in deze tijd het managen ervan extra onder druk. Maakbaarheid, controle en beheersing lopen steeds meer achter bij de realiteit. Het gaat er nu om dat we met elkaar leren een goede samenwerking te realiseren, waardoor we als team waarde creëren. 

Succesvolle teams:

 • Werken met onderling vertrouwen
 • Verleggen de eigen grenzen
 • Verdelen de werkdruk
 • Werken samen aan groei

Wil je de mogelijkheden voor jouw team onderzoeken? Neem dan contact met mij op via 06 – 55306400 of plan direct een afspraak via  https://joseevanhage.youcanbook.me/

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Waarom Nee zeggen zo moeilijk is

Nee, zeggen is voor veel mensen buitengewoon moeilijk. Of het nu een eenvoudige vraag is om een collega te helpen, een verzoek om over te werken of een vraag beantwoorden die buiten je verantwoordelijkheid ligt: nee te zeggen is lastig. De waarheid is dat nee zeggen wel belangrijk is voor ons eigen welzijn en gemoedsrust. Als we het niet doen passen we ons teveel aan aan wat voor de ander belangrijk is. Voorbij gaan aan onze eigen behoeften kost veel te veel energie. Met een goed gevoel nee kunnen zeggen vraagt om begrenzing. Wat maakt toch dat nee zeggen vaak zo moeilijk is?

read more
Sturen op werkgeluk

Sturen op werkgeluk

Over een duurzame, mensgerichte route naar resultaat Werk kunnen doen waar je goed in bent en dat je leuk vindt. Waarin je uitdaging, variatie en autonomie vindt. Waarin je kunt leren en groeien. In een omgeving waarin wederzijds vertrouwen is tussen collega’s, met...

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content