Vijf basisvoorwaarden voor een superfijne samenwerking
In de afgelopen maanden had ik het plezier twee teamtrajecten te begeleiden voor twee wat grotere groepen (20 deelnemers) van twee verschillende organisaties. Allebei uit Rotterdam, hoe leuk is dat. Maar het fijnste was eigenlijk de samenwerking met Koen. M’n oud-studiegenoot en collega-coach/trainer Koen van der Well had net zoveel zin als ik in de ontwikkeling van deze beide teams.
Met openheid, vertrouwen en constructieve energie gingen we aan de slag met deze mensen die om verschillende redenen de onderlinge samenwerking en communicatie tegen het licht wilden houden. Althans, hun leidinggevenden, onze opdrachtgevers wilden dat graag. Beide managers, uit verschillende organisaties dus, zijn zich er vol van bewust dat als een team voor een nieuwe uitdaging staat, de menskant van de samenwerking voor moet gaan op inhoud en proces om tot succes te komen. En daar mochten Koen en ik ons steentje aan bijdragen.
Inhoudsopgave
Natuurlijke kracht
Koen en ik hebben in de afgelopen jaren een heel natuurlijke manier van samenwerken gevonden. Dat is niet vanzelf gegaan. We bewandelden de route van zelfkennis (waar ben ik van nature goed in, wat ligt in mijn potentieel om verder te ontwikkelen en wat zijn mijn kwetsbare krachten waardoor ik energie verlies? Wat kan ik beter niet zelf doen en aan de ander overlaten?). Over ons zelfinzicht deelden en delen we veel, opdat we de taken die horen bij de begeleiding van groepen zo kunnen verdelen dat we allebei onze natuurlijke krachten inzetten. Dat werkt lekker!
De onderlinge communicatie, en die met onze opdrachtgevers, verloopt langs dezelfde lijnen. Als we in de groep staan, zijn we supergoed voorbereid en juist daardoor enorm flexibel om te werken met wat zich aandient in de groep. We evalueren regelmatig, geven elkaar feedback. Open, met vertrouwen, en met volle aandacht hebben we vaak aan een blik of een woord genoeg om elkaar aan te vullen. Zo zijn de teamtrajecten die we samen begeleiden gewoon goed. Hoe fijn is dat!
Het geheim achter succesvol samenwerken
Wat maakt een team tot een succesvol team? Dat is een belangrijke vraag om te beantwoorden in een tijd waarin teamwerk en samenwerking de sleutel zijn tot succes. Het vermogen om goed samen te werken kan het verschil maken tussen een middelmatige prestatie en een buitengewone prestatie. Wat maakt een team tot een Top Team?
- Een gedeelde visie en doelen. Een topteam deelt de visie en de doelen en alle teamleden committeren zich daaraan. Door samen te werken aan dit gemeenschappelijke doel ontstaat een sfeer van saamhorigheid en betrokkenheid. Dit motiveert de teamleden hun kwaliteiten en kennis te bundelen en zich maximaal in te zetten voor een goed resultaat.
- Duidelijke communicatie. Een van de meest essentiële aspecten van succesvol samenwerken is duidelijke communicatie. Luisteren zonder oordeel en met oprechte aandacht, doorvragen om elkaar beter te begrijpen, ideeën op een respectvolle manier uitwisselen en het actief betrekken van alle teamleden bij het besluitvormingsproces. Door open en eerlijk te communiceren, worden misverstanden voorkomen en blijft iedereen betrokken.
- Vertrouwen en respect. Dit is de basis van effectieve samenwerking omdat teamleden het vertrouwen mogen hebben dat ze op elkaar kunnen rekenen en elkaars kwaliteiten en vaardigheden respecteren. Het creëren van een open en ondersteunende sfeer moedigt teamleden aan om risico’s te nemen, nieuwe ideeën te verkennen en creatieve oplossingen te vinden.
- Effectieve taakverdeling. Teamleden die zichzelf en elkaars krachten en kwetsbaarheden goed kennen, slagen erin de taken zo te verdelen dat de kwaliteiten van alle teamleden optimaal benut worden en de samenwerking soepel verloopt. Het is daarbij belangrijk dat ze elkaars ideeën omarmen. Het stimuleren van een cultuur waarin iedereen gelijkwaardig wordt behandeld en bijdraagt aan het succes van het team bevordert een gezonde en productieve samenwerking.
- Openheid voor zelfreflectie en feedback. Succesvolle teams onderscheiden zich door hun vermogen open te staan voor feedback en zelfreflectie. Het erkennen van fouten en het leren van feedback draagt bij aan de groei en ontwikkeling van het team als geheel. Het is belangrijk om constructieve kritiek te ontvangen en om kritiek constructief te geven, waarbij de focus altijd ligt op het verbeteren van de samenwerking en het bereiken van de resultaten.
Top Team
In de samenwerking met Koen voel ik me deel van een Top Team. We weten waar we naartoe willen met de mensen die we begeleiden, we delen onze visie op ontwikkeling. We werken met vertrouwen en respect samen. De taken verdelen we al naargelang onze kwaliteiten en staan zeer open voor feedback en reflectie. Dat alles maakt dat we spelenderwijs teams kunnen begeleiden hun potentieel te benutten in samenwerking en communicatie. En dat is dankbaar werk. Dank je wel Koen!
Josée van Hage
Oktober 2023
P.S.
Teamontwikkeling, hoe doen we dat?
In deze bovenstaande blog schrijf ik over de fijne samenwerking die ik ervaar met mijn collega Koen. Dat ervaar ik zo als we samen teams begeleiden naar betere samenwerking en communicatie. We geven hen eigenlijk een stukje van onze visie, onze openheid, ons vertrouwen, de aandacht, het respect, de duidelijkheid, onze feedback en uitnodiging tot reflectie mee. Al deze elementen komen terug in onze samenwerking en werkwijze.
Dat doen we ook door te werken met het Odin Development Compass: een bijzonder instrument om jezelf en je team beter te leren kennen. Als je meer wilt weten over onze werkwijze met teams, maak dan gerust een afspraak voor een strategiegesprek.
0 Comments