Persoonlijk leiderschap – Kom van je bergtop af!

Geschreven door: Josée van Hage

13- 04 - 2022

Over persoonlijk leiderschap 

Kirsten is de directeur van een technisch commercieel bedrijf die ik al een tijdje begeleid. Ze stuurde me de avond voor onze afspraak een e-mail met een korte reflectie over de ervaringen die ze opdeed met de inzichten uit ons vorige gesprek. Kirsten heeft een scherpe visie voor de ontwikkeling van haar business unit, die onderdeel is van een grote multinational.

Ze zit er stevig in en dat leidt nogal eens tot conflict met de Board. Eén specifiek boardlid in het bijzonder. Haar sterke oordeel over wat ze hem ziet doen (of liever gezegd niet ziet doen) zit haar nogal eens in de weg. Dat levert frustraties op waardoor ze of uit contact gaat (vluchten) of strijd aangaat met hem (vechten). In beide gevallen is Kirsten niet effectief. Ze zet zichzelf klem en het kost haar veel meer energie dan dat ze ermee wint.

persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap – De bergtop

In ons vorige gesprek spraken we over de metafoor van de bergtop.

“Stel je voor dat we in de Alpen zijn. We staan elk op onze eigen bergtop en overzien de wereld vanuit ons perspectief. Zo komen we tot onze waarheid. Als we iemand ontmoeten waarmee we het grondig oneens zijn, die we niet begrijpen, levert dat vaak irritatie, frustratie en gevoelens van onmacht op. Die ander staat op zijn eigen bergtop, overziet de wereld (de situatie) vanaf dat perspectief en vormt zo zijn waarheid. Als je de ander wilt leren begrijpen, kom dan eens van je eigen bergtop af.

Loop door het dal, klim omhoog en ga naast de ander staan. Kijk even mee, onbevangen en zonder oordeel. Stel een paar vragen over wat je dan ziet. Je hoeft het niet met de ander eens te worden. Kijk maar eens goed naar dat wereldbeeld, die situatie. En loop dan rustig terug naar je eigen bergtop. Je hoeft niks uit te leggen. Alleen te luisteren om te begrijpen. Zo maak je contact, verbinding met de ander, zonder jezelf te verliezen of verloochenen.“

Zeker weten

In de periode sinds ons vorige gesprek realiseerde Kirsten zich dat ze extra alert moet zijn, juist als ze iets heel zeker weet of ergens heel sterk van overtuigd is. Daar zit de valkuil van de moraliteit. Ze reflecteerde op die inzichten en oefende met het betreffende boardlid. Bewustzijn van haar waardeoordeel, meebewegen naar zijn metaforische bergtop, meekijken, luisteren, vragenstellen, en zo beter begrijpen hoe hij erin zit.

Niet verklaren, uitleggen, verdedigen van haar eigen standpunt vanaf haar eigen bergtop. Dat leidde tot een goed gesprek, gemakkelijker contact en vooral ook voor een ruimere kijk: ze kan nu zelfs de positieve dingen zien die hij ook inbrengt, tot haar eigen verbazing. Dat is goed voor de relatie en de samenwerking.

Bredere blik

Deze bredere blik hebben we nodig als we in verbinding met onze omgeving willen werken (en leven). Hoe vaak komt het niet voor dat je een collega of medewerker niet begrijpt: “hoe kan hij dat nou zo doen!”. Hoe vaak leidt dat niet tot ongemakkelijke gesprekken over functioneren, waarin je jezelf hoort uitleggen hoe het wel zou moeten?

Ik zeg: kom dan eens van je bergtop af! Ga rustig door het dal, klim omhoog naar de bergtop van de ander (ja, het kost vast moeite, het gaat niet vanzelf!). Ga er rustig naast staan,  kijk en luister, vraag en luister, leer hoe de ander het ziet, vraag door en geef feedback vanuit wat je ziet en hoort  (niet vanuit wat jij vindt!).

Spreek samen in overleg af hoe verder, als dat nodig is … en wandel rustig terug naar je eigen bergtop. Je hoeft het niet met de ander eens te worden. Maar met een bredere blik heb je vast geleerd hoe de ander het ziet, waar dat vandaan komt en wat dat voor jou betekent. Daar kun je mee verder.

persoonlijk leiderschap, gesprek

Niet vanzelf

Dit gaat niet vanzelf, vraagt inspanning (stevige wandelschoenen!) en vooral persoonlijk leiderschap. Je bewust worden van je eigen moraliteit, je “zeker weten”, jouw oordeel, vraagt om reflectie en sparring. Want om onze blinde vlekken te leren zien en herkennen, daarvoor hebben we iemand anders nodig. Als je beter in verbinding wilt komen met jezelf, je blinde vlekken wilt leren kennen om dan regie te nemen over jouw gedrag in relatie tot de ander: kom dan eens van je bergtop af!

Josée van Hage

April 2022

P.S.

Op zoek naar jouw bergtop?

Win een gratis ODC-meting

 Als leidinggevende zijn we ons niet altijd bewust van de momenten en situaties die onze “triggers” zijn waardoor we vastlopen in onze eigen waarheid.

Ons gedrag bestaat voor het overgrote deel uit volautomatische reactiepatronen, hierdoor kunnen we niet altijd zien wanneer het nodig is om van onze bergtop af te komen.

Deze reactiepatronen zijn meestal onbewust en we hebben dus echt een spiegel nodig om onze blinde vlekken te leren zien.
Pas dan kunnen we de “triggers” leren herkennen en ons gedrag veranderen.

Het Odin Development Compass is een krachtige meting die snel een loepzuiver beeld geeft van waar onze kwetsbare krachten, onze blinde vlekken zitten. In een bijbehorende coachgesprek krijg je zicht op waar jouw triggers zitten en hoe je daar anders mee om kunt gaan.

WIN EEN GRATIS ODC-METING MET TERUGKOPPELINGSGESPREK

Ben jij leidinggevende en wil je in aanmerking komen voor een gratis ODC-meting (ter waarde van €850,00) laat dan een berichtje voor mij achter met jouw motivatie, naam, functie, organisatie en contactgegevens op de Sermone Contactpagina. (schrijf je motivatie in het tekst vak Opmerkingen). 

De beste motivatie wordt de winnaar van de gratis ODC-meting, en ontvangt uiterlijk 31 mei 2022 een persoonlijke uitnodiging.

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Geen tijd om te werken

Geen tijd om te werken

De agenda zit vol met besprekingen, in zaaltjes of op kantoor, en vandaag de dag vaak via een beeldscherm. Met een beetje pech kom je uit het overleg met extra werk waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, omdat je vol zit met meetings. Een overvloed aan vergaderingen leidt tot een enorme verspilling van energie, talent, productiviteit en capaciteit. We komen niet meer toe aan het eigen werk, reflectie, echt contact, herstel … wat een armoe.

read more
Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content