3 stappen meer regie

Elke dag hetzelfde, in 3 stappen meer regie

Geschreven door: Josée van Hage

19- 02 - 2021

Een van de managers die ik begeleid in haar persoonlijke en professionele ontwikkeling, inventariseerde aan de hand van een opdracht met welke handelingen ze haar dagen vult. Ze was wat verbaasd over die oefening, zo van: “ik weet toch wel wat ik allemaal doe op een dag!”. Dat is inderdaad zo, maar toen ze echt ging kijken, in detail, wat ze allemaal doet, van de vroege ochtend tot de late avond, bleken daar  verrassingen in te zitten. Niet eens zozeer in de handelingen zelf, maar wel in de behoeften die ze bleek te vervullen door het doen van al die activiteiten. Ze ging inzien dat van alles wat ze doet een groot deel routinematig is, en vanzelfsprekend geworden, en vaak gericht op het belang van anderen. Voor haar behoefte aan ontwikkeling bleek niet zo veel ruimte over te zijn. 

regie

De programmamanager die onlangs als stap in zijn ontwikkeling eenzelfde onderzoekje deed, kwam gedesillusioneerd in beeld tijdens ons volgende online coachgesprek. “Elke dag is hetzelfde” verzuchtte hij, “nu ik dag in dag uit thuiswerk. Ik dacht dat het wel goed ging maar realiseer me nu dat ik op de automatische piloot draai en weinig plezier haal uit mijn dagen. Dat draag ik vast onbewust ook uit naar mijn team, en dat is niet de bedoeling”.

Twee voorbeelden van hoe de regie bijna ongemerkt uit je handen glijdt. De thuiswerksituatie draagt er aan bij dat we routinematig bezig raken, meer dan wanneer we live in contact zijn met onze teams, collega’s en klanten. Dan wordt het saai… 

3 stappen voor beter resultaat

Tijd om de balans op te maken en te ontdekken hoe jij de broodnodige variatie in werk en leven kunt brengen, vanuit wat voor jou belangrijk is. Dat kan in vier stappen:

Maak eens een lange lijst van alle dingen die jij op een dag doet, (en vermijd daarbij het detail niet: hoe specifieker, hoe beter).

  1. Pak de Pyramide van Maslow erbij (die ken je vast nog wel, Google hem anders even!). Als je al jouw handelingen langs de behoeften niveaus volgens Maslow legt, met welke behoeften ben jij dan vooral bezig? En met welke niet of nauwelijks?
  2. Wat als je het helemaal in kon richten op de manier die nu bij je past? Met welke behoeften zou je dan bezig zijn? Wat zou je dan wel, en vooral wat niet meer doen? 
  3. Maak je keuze, experimenteer, hou eraan vast, evalueer dagelijks, en vergeet niet je omgeving te informeren over wat anders gaat worden.

Het bovenstaande gaat over zelfsturing en persoonlijk leiderschap. Het is essentieel om keuzes te maken en regie te nemen als je wilt excelleren in leiderschap. Dat vraagt zelfkennis en zelfinzicht – niet alleen in waar je goed in bent, maar juist in wat je kwetsbaar maakt. Als dat glashelder wordt, kun je bewust keuzes gaan maken dingen niet meer of anders te gaan doen. Zodat je meer regie krijgt over werk en leven. 

Josée van Hage | februari  2021

Meer informatie en contact:

Sermone BV
Josée van Hage MA MSC
www.sermone.nl
info@sermone.nl
0252-427929 / 06-55306400

 

Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Geen tijd om te werken

Geen tijd om te werken

De agenda zit vol met besprekingen, in zaaltjes of op kantoor, en vandaag de dag vaak via een beeldscherm. Met een beetje pech kom je uit het overleg met extra werk waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, omdat je vol zit met meetings. Een overvloed aan vergaderingen leidt tot een enorme verspilling van energie, talent, productiviteit en capaciteit. We komen niet meer toe aan het eigen werk, reflectie, echt contact, herstel … wat een armoe.

read more
Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Josée van Hage - Sermone

Wil je bijblijven? Meld je nu aan en ontvang mijn laatste nieuws.

Excelleren in Leiderschap

Teams in ontwikkeling

Coaching

HRM

Je hebt je succesvol ingeschreven!

Skip to content