Drama blog

Drama

Geschreven door: Josée van Hage

14- 01 - 2022

Over het vinden van een nieuwe balans

Het afgelopen jaar was voor mij een dramatisch jaar. Niet omdat ik me belemmerd voelde door de Corona-maatregelen. Niet omdat het niet goed ging met mijn bedrijf. Wel omdat mijn geliefde man Wim is overleden. Zijn dood kwam veel te snel en onverwacht, ondanks dat hij al een paar jaar ziek was. 2021 was een emotionele rollercoaster.

Wim was een gepassioneerd mens die in werk en leven stond voor zijn mening. Met daadkracht en een sterke wil nam hij zijn autonome plek in. Zijn fundamenteel andere aanpak van zijn ziekte is een voorbeeld van zijn kracht, diepgang, autonomie en sterke wil. Het kostte moeite, maar uiteindelijk kreeg hij de medici grotendeels mee in zijn benadering. Dat heeft ons na de diagnose nog een paar mooie jaren samen gegeven. Hij hield de regie in eigen handen, tot op het laatst. De boodschap die hij bij zijn afscheid mee heeft gegeven: “het leven is mooier dan je denkt”.

Door het verdriet heen kijken naar die boodschap, en daar kracht uit putten, begint met het nemen van regie. Zelf aan het stuur zitten van je eigen leven is waar het om draait in persoonlijk leiderschap – dat is waar mijn werk om draait. Ik praat over dat stuur, de regie en het vinden van de juiste balans in werk en leven met mijn cliënten. Daar is geen standaard recept voor. Ieder mens is anders, iedere situatie is anders en elke fase in het leven brengt andere vragen mee. Het is een kunst steeds opnieuw te kijken waarin je je verder kunt ontwikkelen. In deze situatie en in deze levensfase. De hulp van een coach is daarbij van grote waarde.

Dat geldt ook voor mij. Mijn coach staat vooral naast me in deze emotionele tijd. In onze gesprekken voel ik me gehoord en gesteund. Als het kan word ik uitgedaagd om juist nu de regie over mijn leven te nemen. Heel goed te kijken naar wat nu voor mij werkt, waar ik me goed bij voel en wat dat betekent voor wat ik doe en vooral ook niet doe. Bewust stil te staan bij hoe ik daar over communiceer met de betrokkenen. Na het persoonlijke drama in mijn leven zou ik zomaar kunnen vluchten in mijn werk, want coachen en trainen doe ik graag, kan ik goed en geeft me energie. Maar juist nu is het belangrijk om balans te vinden: tijd en ruimte om te rouwen over het verlies, en tijd en ruimte om energie geven aan (en krijgen van) mijn werk. Dan wordt het mogelijk de best mogelijke keuzes te maken, regie te nemen en in balans te komen.

“Het leven is mooier dan je denkt”

In memoriam:

Wim Slui 1957 – 2021

Wim Slui
Josée van Hage - Sermone

Josée van Hage

Sermone BV is in 2002 gestart door Josée van Hage. Vanuit haar visie dat succes begint met plezier, ontwikkeling en groei, helpt zij sindsdien organisaties in het sturen op ontwikkeling van mensen en teams.

Zij doet dit door gerichte inzet van coaching, teamontwikkeling, training en HRM: pragmatisch, daadkrachtig en met het gewenste resultaat voor ogen. Vooral door in gesprek te zijn met mensen, en door hen uit te dagen het gesprek met elkaar op een andere manier aan te gaan.

“Sermone” is Latijn voor “gesprek”. Het oog in het logo staat symbool voor het belang van de zuivere waarneming in de begeleiding van mensen in hun ontwikkeling.

Josée heeft een achtergrond in de internationale hotellerie. Na haar Master of Arts in HRM werkte ze als HR manager in verschillende internationale ondernemingen. In 2002 vestigde ze zich zelfstandig.

Ze professionaliseerde zich als Meestercoach en Dieptepsycholoog. Dit bracht haar achter de schermen bij een breed scala aan verschillende organisaties en ondernemingen.

Josée hecht aan hoge kwaliteit.
Daarom is ze geregistreerd als Senior Practitioner© bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO/EMCC), als Register Therapeut bij de Jungiaanse Vereniging van Analytische Therapeuten (JVATN) en is ze aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieadvies (NVP).

Josée is gecertificeerd ODC-coach en als docent verbonden aan het Instituut voor Sociale- en Bedrijfswetenschappen (ISBW).

Reacties

3 Comments

 1. bert spierings

  Hallo Josée, goed te zien dat je de activiteiten voortzet na een ongetwijfeld nare periode in je leven waarin je afscheid moest nemen van Wim. Wens je alle succes en een mooie volgende periode toe. Succes Bert

  Reply
 2. Nicolien

  Lieve Josee, mooi geschreven, herkenbaar en zo waar. Afscheid nemen van Wim zette je wereld op zijn kop maar jij komt weer in balans en gaat weer zien hoe mooi het leven is. Groetjes, Nicolien

  Reply
 3. Jorien Kruse

  Lieve Josée, wat je schrijft raakt me. De woorden die bij mij opkomen zijn acceptatie, leven in het hier-en-nu , de kracht van zelfsturing én ondersteund (mogen) worden. Dank voor het delen. Lieve groet, Jorien

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde artikelen

Geen tijd om te werken

Geen tijd om te werken

De agenda zit vol met besprekingen, in zaaltjes of op kantoor, en vandaag de dag vaak via een beeldscherm. Met een beetje pech kom je uit het overleg met extra werk waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, omdat je vol zit met meetings. Een overvloed aan vergaderingen leidt tot een enorme verspilling van energie, talent, productiviteit en capaciteit. We komen niet meer toe aan het eigen werk, reflectie, echt contact, herstel … wat een armoe.

read more
Chaos!

Chaos!

In het leven komen we allemaal in aanraking met chaos. Op wereldschaal en in onze directe omgeving. Of het nu gaat om problemen op het werk, moeilijkheden in relaties of onverwachte gebeurtenissen, chaos kan ons leven op zijn kop zetten en ons overweldigen. In deze tijden is het de vraag hoe overeind te blijven, het positieve te blijven zien en regie over je leven te nemen. Persoonlijk leiderschap is van cruciaal belang om rust en stabiliteit te vinden te midden van de storm.

read more
Skip to content