De titel van dit blog “waarom praat je niet met je mensen” gaat over Marco, Marco* is teammanager bij een groot opleidingsinstituut. Hij heeft een drukke baan en de volle agenda die daarbij hoort. Zijn team omvat 22 mensen, allemaal professionals, en hij is zelf ook lid van het MT van de organisatie.
Elke dag opnieuw was het een puzzel voor Marco om het werk gedaan te krijgen. Het grootste deel van de dag trok hij zich liefst terug in zijn kantoor. Om zijn mails weg te werken, vergaderingen voor te bereiden, verslagen te schrijven en input voor beleidsstukken te leveren.
Als één van zijn teamleden zijn kantoor binnenliep (want zijn deur was altijd open), stond hij die kort te woord vanachter zijn bureau en computer. Marco raakte de verbinding kwijt met zijn mensen, kreeg last van stress en nam vaker werk mee naar huis dan hem lief was. Zijn directeur merkte dat op. Tijdens het jaargesprek adviseerde ze hem contact met mij op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Wie weet kon ik wat voor hem betekenen.
Inhoudsopgave
Stoppen met écht praten
Leidinggevende zijn is geen eenvoudige taak. Je draagt verantwoordelijkheid, maakt lastige keuzes en ervaart druk vanuit verschillende kanten. Marco voelde die verantwoordelijkheid en hoge druk. Zijn oplossing was steeds harder werken en meer zelf gaan doen. Daardoor raakte hij uit gesprek met zijn teamleden en vergat hij taken aan hen te delegeren (want het even zelf doen kost minder tijd). Zijn teamleden voelden zich niet meer gehoord en gezien, wisten eigenlijk niet meer waar hun teamleider nu eigenlijk allemaal mee bezig was, en verbaasden zich erover dat er geen taken aan hen gedelegeerd werden. Een harde waarheid is: als je stopt met écht praten met je mensen, creëer je ongemerkt grotere problemen dan je kunt oplossen.

Vermijden van lastige gesprekken
Veel leidinggevenden vermijden lastige gesprekken. Het voelt ongemakkelijk, het vraagt tijd en energie, en soms weet je simpelweg niet wat je moet zeggen. Maar het vermijden van die gesprekken (en je verstoppen achter je computer en het vele werk) kan leiden tot een sluimerende onvrede binnen je team. Teamleden voelen zich niet gehoord, niet begrepen, zien hun ontwikkelingskansen afnemen en het lukt ze niet dat bespreekbaar te maken. En dat kan de relatie flink beschadigen.
Wat moet je weten?
Een lastig gesprek voeren kost je misschien een paar uur, maar het kan een langdurige vertrouwensbreuk voorkomen. Door achter je computer vandaan te komen, echt te luisteren, inlevingsvermogen te tonen en moeilijke onderwerpen niet uit de weg te gaan, toon je dat je geeft om je mensen. En dat is precies wat een goede leider doet: luisteren, leren en groeien. Samen met je team. Als teamleden zich gezien weten, ontstaat er ruimte om te delegeren zodat zij zich verder ontwikkelen, en jij beter in verbinding komt met je teamleden. Bovendien levert dat ruimte op in jouw eigen planning.
Vragen om vandaag eens bij stil te staan:
- Durf je je mensen te vragen naar hun échte zorgen en behoeftes?
- Luister je naar hun mening – zelfs als die confronterend is?
- Welke taken passen echt bij hen, vanuit deze gesprekken?
- Hoe vaak check je echt in, buiten de geplande werkoverleggen om?

Leidinggeven gaat over relaties
Leidinggeven gaat niet alleen over resultaten. Het gaat over relaties. Het oplossen van lastige werkissues begint met aandachtige gesprekken. Maak die ruimte. Leer je mensen écht begrijpen. De meest krachtige actie die je kunt nemen, is simpelweg praten. Met eerlijkheid, empathie en lef.
Met behulp van een serie coachgesprekken is Marco erin geslaagd los te komen van zijn computer. Zijn deur staat nog steeds open, maar nu maakt hij echt ruimte voor het goede gesprek. Hij durft te delegeren en ervaart de ruimte die daardoor bij hem ontstaat om echt in verbinding te zijn met zijn team én met zichzelf.
Dus: Praat je vandaag eens met je mensen!
* Marco is niet zijn echte naam omwille van de vertrouwelijkheid
Aanbod: Excelleren met je team
Ben je eraan toe écht in gesprek te gaan met jouw teamleden en je team als geheel? Misschien kun je wel een beetje hulp gebruiken om de shift te maken van een volle planning waarin je van overleg naar vergadering naar overleg gaat naar ruimte hebben voor een goed gesprek met je mensen. Zo voorkom dat je teveel energie verliest. En blijf je dicht bij waar het echt om gaat: resultaten bereiken door samenwerking, groei en ontwikkeling. Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek https://joseevanhage.youcanbook.me/
0 Comments