Elke dag hetzelfde, in 3 stappen meer regie
19 februari 2021 
3 min. leestijd

Elke dag hetzelfde, in 3 stappen meer regie

Een van de managers die ik begeleid in haar persoonlijke en professionele ontwikkeling, inventariseerde aan de hand van een opdracht met welke handelingen ze haar dagen vult. Ze was wat verbaasd over die oefening, zo van: “ik weet toch wel wat ik allemaal doe op een dag!”. Dat is inderdaad zo, maar toen ze echt ging kijken, in detail, wat ze allemaal doet, van de vroege ochtend tot de late avond, bleken daar  verrassingen in te zitten. Niet eens zozeer in de handelingen zelf, maar wel in de behoeften die ze bleek te vervullen door het doen van al die activiteiten. Ze ging inzien dat van alles wat ze doet een groot deel routinematig is, en vanzelfsprekend geworden, en vaak gericht op het belang van anderen. Voor haar behoefte aan ontwikkeling bleek niet zo veel ruimte over te zijn. 

Sermone bv

De programmamanager die onlangs als stap in zijn ontwikkeling eenzelfde onderzoekje deed, kwam gedesillusioneerd in beeld tijdens ons volgende online coachgesprek. “Elke dag is hetzelfde” verzuchtte hij, “nu ik dag in dag uit thuiswerk. Ik dacht dat het wel goed ging maar realiseer me nu dat ik op de automatische piloot draai en weinig plezier haal uit mijn dagen. Dat draag ik vast onbewust ook uit naar mijn team, en dat is niet de bedoeling”.

Twee voorbeelden van hoe de regie bijna ongemerkt uit je handen glijdt. De thuiswerksituatie draagt er aan bij dat we routinematig bezig raken, meer dan wanneer we live in contact zijn met onze teams, collega’s en klanten. Dan wordt het saai… 

Pas 3 stappen voor beter resultaat

Tijd om de balans op te maken en te ontdekken hoe jij de broodnodige variatie in werk en leven kunt brengen, vanuit wat voor jou belangrijk is. Dat kan in vier stappen:

Maak eens een lange lijst van alle dingen die jij op een dag doet, (en vermijd daarbij het detail niet: hoe specifieker, hoe beter).

  1. Pak de Pyramide van Maslow erbij (die ken je vast nog wel, Google hem anders even!). Als je al jouw handelingen langs de behoeften niveaus volgens Maslow legt, met welke behoeften ben jij dan vooral bezig? En met welke niet of nauwelijks?
  2. Wat als je het helemaal in kon richten op de manier die nu bij je past? Met welke behoeften zou je dan bezig zijn? Wat zou je dan wel, en vooral wat niet meer doen? 
  3. Maak je keuze, experimenteer, hou eraan vast, evalueer dagelijks, en vergeet niet je omgeving te informeren over wat anders gaat worden.

Het bovenstaande gaat over zelfsturing en persoonlijk leiderschap. Het is essentieel om keuzes te maken en regie te nemen als je wilt excelleren in leiderschap. Dat vraagt zelfkennis en zelfinzicht – niet alleen in waar je goed in bent, maar juist in wat je kwetsbaar maakt. Als dat glashelder wordt, kun je bewust keuzes gaan maken dingen niet meer of anders te gaan doen. Zodat je meer regie krijgt over werk en leven. 

Josée van Hage | februari  2021

Meer informatie en contact:

Sermone BV
Josée van Hage MA MSC
www.sermone.nl
info@sermone.nl
0252-427929 / 06-55306400

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down